تاریخ انتشار :جمعه ۲۱ فروردین ۹۴.::. ساعت : ۴:۰۰ ب.ظ

   4361 بازدید

شعار هفته سلامت امسال
در سال جاری، شعار جهانی، ایمنی غذا، از مزرعه تا سفره تعیین شده و در سراسر جهان با برجسته نمودن مشکلات مرتبط با این موضوع به تنویر افکار عمومی جهانیان و جلب توجه مدیران ارشد کشورها و نظامهای اجتماعی اقتصادی و نظامهای سلامت اقدام میگردد.

جوان پرس : همه ساله هفتم اوریل مصادف با ۱۸ فروردین  که سالروز تاسیس سازمان جهانی بهداشت میباشد با یکی از معضلات جهانی تهدید کننده سلامت عمومی جوامع گرامی داشته میشود. در سال جاری،  شعار جهانی،  ایمنی غذا، از مزرعه تا سفره تعیین شده و در سراسر جهان با برجسته نمودن مشکلات مرتبط با این موضوع به تنویر افکار عمومی جهانیان و جلب توجه مدیران ارشد کشورها و نظامهای اجتماعی اقتصادی و نظامهای سلامت اقدام  میگردد.

 یکی از مولفه های بسیار موثر دربروز بیماریهای واگیر و حتی غیرواگیر و  ایجاد و حتی تداوم سوء تغذیه ،  بهداشت غذا و مواد غذایی است. روند فزاینده رشد جمعیت و ضرورت تامین نیازهای غذایی مردم مهمترین دغدغه فکری دولت های امروزی جهان است. برآورد میشود تا سال ۲۰۵۰ میلادی به جمعیت جهان ۲ میلیارد نفر اضافه شده و طبعا نیاز جامعه انسانی به مواد غذایی افزایش خواهد یافت ، بطوریکه نیاز به پروتئین حیوانی به دوبرابر  خواهد رسید. رشد شهرنشینی و فرهنگ مصرفی غالب بر آن و رویکرد جوامع شهرنشین به تامین غذای روزانه خارج از خانه حجم عظیم نیاز غذایی را ایجاد میکند که در طی یک زنجیره طولانی غذایی از مزرعه تا سفره خانوار اقدامات برنامه ای مفصل و پیچیده ای را طلب میکند تا ضمن برآورده ساختن انتظارات روبه تغییر و گسترش مصرف کننده ، از ایجاد عوارض سوء ناشی از آن جلوگیری نماید.

مطالعات مختلف نشان میدهند ورود میکروارگانیسم ها(ویروس، باکتری و…) وعوامل شیمیایی مختلف از جمله سموم  به  هرکدام از مراحل فرآوری غذا از مزرعه تا میز غذا خوری میتواند وارد زنجیره غذایی شده و به عنوان یک تهدید کننده سلامت  مطرح شوند.  بیماریهای ناشی از غذا با منشا میکروارگانیسم ها بصورت تک گیر و همه گیر بسیار شایع بوده و در سالهای اخیر با بهبود نظام مراقبت بیشتر نیز شناسایی میشوند. این بیماریها(سندرم ها) دارای دوره کمون کوتاه، شدت متغیر(از بیماری خفیف تا حتی فوت در ۵/۲ درصد موارد ) و معلولیت های برجای مانده متعددی میباشند.

مهمترین عوامل ازدیاد طغیانهای بیماریهای منتقله از غذا را میتوان در موارد ذیل خلاصه نمود:

تغییر در فرآیند کشاورزی، تغییر در تکنولوژی های غذایی، افزایش تجارت های بین المللی، افزایش جمعیت حساس به پاتوژن ها، افزایش مسافرت ها بخصوص بین المللی، تغییر در شیوه زندگی مردم، تغییر در نیازهای غذایی مردم، ظهور و بروز پاتوژن های جدید.

لازمه مدیریت مطلوب مخاطرات ناشی از عدم رعایت بهداشت مواد غذایی  و پیشگیری از بروز طغیان های بیماریهای ناشی از آلودگی مواد غذایی  شناسایی و ارزیابی خطر (مبتنی بر دانش روز و شواهد محیطی) و مدیریت خطر( وفق سیاست های جاری نظام سلامت و دولت)  در قالب راه اندازی نظام مراقبت (Surveillance) میباشد. نتایج مطالعات طغیانهای ناشی از بیماریهای غذا زاد(FBD)  در کشورهای مختلف  در سال ۲۰۱۱ به شرح زیر بوده است:

  از بیش از یک صد میلیون ترکیب شیمیایی موجود در سطح جهان، یک صد هزار ترکیب به صورت روزمره مورد استفاده میلیون ها انسان قرار میگیرد.  مواجهه با این عوامل نظیر  مواد شیمیایی، فلزات و سموم(صنعتی/ طبیعی) نیز منجر به اختلالات متعدد و با احتمال انتقال به نسل های بعدی میشود.  ترکیبات نیتروز، امین های هتروسیکلیک و هیدروکربن های آروماتیک پلی سیکلیک  موجد سرطانها ی  با منشا محیطی  هستند. معتقدند  نسبت زیادی از  نقایص تکاملی در کودکان (نقص لوله عصبی و نقص های قلبی)  ممکن است ناشی از تغییرات ژنتیکی  و محیطی باشند.

جدول فراوانی طغیان ها به تفکیک اجرام شناسایی شده در نمونه های انسانی و غذایی در استان ۹۲-۸۷

  

هرچند نظام سلامت استان تلاش های خوبی را در راستای ایمنی غذایی  در قالب سند تغذیه و امنیت غذایی استان با همراهی و همکاری سازمانهای مسئول دردست اقدام و پیگیری قرار داده است ولی راهکارهای خودمراقبتی توسط آحاد جامعه در خصوص محافظت از الودگی مواد غذایی از نقطه فراوری مواد غذایی ، بسته بندی، فروش و مصرف در منزل میتواند در پیشگیری از مخاطرات سلامتی بخوبی کمک کننده باشد. رعایت بهداشت مواد غذایی و بهداشت فردی در جلوگیری از بروز عفونت های منتقله از طریق آب و غذا بسیار موثر بوده و امیدوارهستیم با توجه ویژه مردم عزیز به موازین بهداشتی و رعایت توصیه های کارشناسی که از طریق رسانه های گروهی انجام میگیرد شاهد کاهش باربیماریهای منتقله از طریق مواد غذایی باشیم.

* معاونت امور بهداشتیدانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی آذربایجان غربی

Print Friendly, PDF & Email
کدخبر : 64607




دیدگاه خود را به ما بگویید.